Hoidot

Maharishi Ayurvedan hoitomuodot

Maharishi Ayurvedaan sisältyy monipuolinen kirjo sairauksien ennaltaehkäisyyn liittyviä hoitomuotoja – osa niistä on itsehoitoa (esim. pulssinluennan pohjalta) ja osa korjaavia, mm. kuona-aineiden poistoon tähtääviä toimenpiteitä (yleisin ja kenties tärkein tällainen hoitomuoto on Panchakarma-puhdistushoito). Ayurveda käsittelee terveyttä sekä ennaltaehkäisyn että hoidon näkökulmista, paino on kuitenkin ensisijaisesti ennaltaehkäisyssä. Varsinaiset hoidotkin tähtäävät aina parempaan ennaltaehkäisyyn ja elämän laatuun. Näillä sivuilla käsitellään erityisesti ayurvediseen itsehoitoon liittyvää tietoa, tässä kuitenkin lyhyesti myös Ayurvedan yleisimmistä kehoa ja mieltä uudistavista hoitomuodoista.

Panchakarma

(Pancha=viisi, karma=toimenpide)

Pari vuosikymmentä sitten Maharishi Ayurvedan mestarilääkärit uudistivat Maharishin johdolla perinteiset Panchakarma-hoidot alkuperäiseen tehokkuuteensa ja sovelsivat ne aikaamme sopiviksi. Tuhansia vuosia sitten kehitetyt hoidot olivat aikanaan saatavilla ainoastaan kuninkaille ja muille yhteiskunnan johtohenkilöille. Maharishi Panchakarma on ihanteellinen hoitokeino nykyajan kiireiselle ihmiselle, jolla voi olla vaikeuksia perehtyä itsehoitoon ja ennaltaehkäisyyn riittävästi pysyäkseen terveenä, elinvoimaisena ja onnellisena.

Panchakarma-hoidot räätälöidään aina potilaan tarpeiden mukaan. Hoitojakson pituus sekä siihen kuuluvat hoidot ovat aina yksilöllisiä, vaikka perushoidot ovat kaikille samat. Panchakarma-hoidot koostuvat kolmesta jaksosta: alkutilanteen määrittämisen jälkeen alkava muutaman päivän kestävä kotona vietettävä esihoitojakso, varsinainen hoito­jakso (useimmiten 3-7 päivää Ayurveda-hoitolassa) sekä jälkihoitojakso, jonka aikana vakiinnutetaan uusi olotila muutamien yksinkertaisten ohjeiden ja yrttivalmisteiden avulla. Päähoitojaksolla hoitoihin voi kuulua mm. yrtein vahvistettua öljyhierontaa ja lämpöhoitoja, perusteellisia rentoutushoitoja, miellyttäviä kuonanpoistohoitoja, verenkiertoa stimuloivia hoitoja tai oloa pehmentäviä öljysyvähoitoja. Ayurvedan valtavasta tietomäärästä löytyy keinoja helpottamaan nykyihmisen olotilaa kaikin puolin.

Shirodara

Shirodara on yksi Panchakarman viidestä pääasiallisesta hoitomenetelmästä. Siinä valutetaan yrttikäsiteltyä lämmintä oljyä otsalle, tuloksena on hermoston syvä rentoutuneisuus ja mielen kirkastuminen.

Panchakarma-hoidot Suomessa

Maharishi Ayurvedan Panchakarma-puhdistushoitoja ei toistaiseksi järjestetä Suomessa.

Maharishi Ayurveda -hoitolat Euroopassa:

Hollanti

Iso-Britannia

Sveitsi

Saksa